Stel deze sollicitatiegesprek vragen als leidinggevende

Blog vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Eén van de belangrijkste kwaliteiten van een goede leidinggevende is het aannemen van het juiste personeel voor je team. Personeel vinden dat reageert op je vacature is vaak al een hele klus, maar hoe kom je er vervolgens achter wie het beste past bij je team? Mensen bestaan uit ervaringen, gedachten, wensen, dromen, gevoelens—mensen zijn dus méér dan een cv.

Het stellen van de juiste vragen tijdens een sollicitatiegesprek kan je helpen om de mens achter een cv in kaart te brengen. En om te zien wie past bij jou – en jouw doelen, teams, ambities, wensen en werkcultuur – als werkgever. Maar hoe doe je dat: een sollicitatiegesprek voeren? Welke goede sollicitatievragen stel je dan tijdens het sollicitatiegesprek? En hoe krijg je eerlijke antwoorden?

Direct naar de meest originele sollicitatievragen

Sollicitatiegesprek voeren

Denk eens terug aan het eerste sollicitatiegesprek dat je zelf hebt gevoerd. Vond je het spannend? Het zou niet vreemd zijn als dat zo was; de meeste mensen zijn niet dol op het voeren van een gesprek waarin hun functioneren uitvoerig onder de loep gelegd en op de proef gesteld wordt. Extra spannend is het, als het om het sollicitatiegesprek voor je eerste baan gaat.

Hoe leg je goed uit wat je kan? Hoe kan je laten zien wie je bent? Wat zijn de juiste antwoorden op de sollicitatievragen? Hoe maak je een werkgever duidelijk waar je naar op zoek bent? Kortom, hoe zorg je ervoor dat het sollicitatiegesprek zo goed mogelijk verloopt?

Hoe liever je de baan wilde hebben, hoe zenuwachtiger je waarschijnlijk werd en hoe lastiger je de vragen van het sollicitatiegesprek vond.

Bedenk nu wat een werkgever toen had kunnen doen om een betrouwbaar en representatief beeld te krijgen van wie jij bent.

Ons advies? Stel mensen op hun gemak. Zorg ervoor dat zij zich direct prettig voelen. Speel niet teveel de bad cop, daar bereik je vaak minder mee dan wanneer je het positief aanpakt. Natuurlijk wil je weten wat iemand kan en wat iemands minder goede eigenschappen zijn. Maar je hebt veel meer kans de antwoorden op die vragen te achterhalen als iemand zich prettig voelt en openstelt. Juist dan durven mensen eerlijk te vertellen wie ze zijn en wat ze kunnen en heb je veel minder kans op sociaal wenselijke antwoorden.

Verder is het belangrijk dat je het sollicitatiegesprek goed voorbereidt, de juiste mensen het sollicitatiegesprek laat voeren, dat je meer luistert dan praat, dat je naar praktische voorbeelden vraagt én de goede sollicitatievragen stelt.

> Download onze nieuwste whitepaper en lees alles over de arbeidsmarkt van de toekomst. Een uitgebreide gids voor de moderne werkgever.

Vragen sollicitatiegesprek leidinggevende

Goede vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek zijn er in allerlei vormen en maten. Zorg dat je een mix hebt van vragen die over iemands achtergrond, doelen, karakter en toekomstplannen gaan. Breng de persoon achter het cv tot leven.

Sollicitatievragen over motivatie

Je wil weten wat iemand kan, maar ook wat iemand drijft. Met andere woorden: waarom maakt hij bepaalde keuzes? Je kunt bijvoorbeeld vragen:

  • Waarom denk je dat wij de juiste werkgever voor jezijn?
  • Waarom heb je op deze vacature gesolliciteerd?
  • Wat wil je bereiken in deze functie?
  • Wat vind je van onze missie en visie?

Sollicitatievragen over competenties

Competenties zijn soms lastig in kaart te brengen. Natuurlijk kun je een inschatting maken op basis van opleiding en cv, maar feitelijk kan iemand wel van alles opschrijven. Wil je er dieper induiken, kun je bijvoorbeeld de volgende vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek:

  • Welke projecten heb je opgepakt?
  • Hoe ben je te werk gegaan?
  • Wat zijn je sterkste kwaliteiten?
  • Waar blijkt dat uit?
  • Wat zou je graag willen verbeteren?
  • Welke uitdagingen heb je moeten overwinnen in je werk?

Sollicitatievragen over manier van werken

Wanneer je mensen zoekt voor een bepaald team, is het verstandig om voor jezelf helder te hebben aan wat voor werkwijze deze persoon idealiter moet voldoen. Hoe zelfstandig is de functie bijvoorbeeld? Door wie gaat hij of zij aangestuurd worden? En wat zijn bedrijfskenmerken waar iemand tegen opgewassen moet zijn? Tijdens het sollicitatiegesprek kun je bijvoorbeeld vragen:

  • Presteer je het beste onder tijdsdruk of beter zonder tijdslimiet?
  • Kun je er tegen als dingen steeds veranderen?
  • Wat voor managementstijl vind jij het prettigst?
  • Heb je wel eens conflicten gehad op je werk? Waarover en hoe lost je die op?
  • Met wat voor mensen kun je het beste samenwerken?

Sollicitatievragen over ambitie

Eén van de grootste valkuilen bij het bekijken van een cv, is uitsluitend afgaan op wat iemand in het verleden gedaan heeft. Het zegt namelijk lang niet alles over wat iemand kán, of in de toekomst zou willen (blijven) doen. Stel daarom als mogelijke nieuwe werkgever tijdens het sollicitatiegesprek ook een paar sollicitatievragen gericht op de toekomst:

  • Waar zou jij het allerliefst willen werken over 10 jaar?
  • Welke stappen zou je moeten zetten om daar te kunnen komen?
  • Welke dromen zou je ooit nog eens willen vervullen?
  • Welke kennis zou je nog op willen doen de komende jaren?

Sollicitatievragen over persoonlijkheid

Persoonlijkheid achterhalen tijdens een sollicitatiegesprek is voor een werkgever minstens zo belangrijk – of misschien wel belangrijker – dan elk ander aspect. Ambitie kun je ontwikkelen, kennis kun je opdoen en je werkstijl kun je aanpassen. Maar een persoonlijkheid verander je niet zomaar. En een botsende persoonlijkheid in je team of organisatie staat garant voor veel problemen. Je kunt overwegen om een persoonlijkheidstest te laten doen, of deze sollicitatievragen te stellen:

  • Hoe zouden je vrienden je omschrijven?
  • Op welke eigenschappen ben je minder trots?
  • Waar word je gelukkig van?
  • Welke keus heb je gemaakt in je leven die heel belangrijk voor je is geweest?

Wist je dat we ook een artikel hebben waarin je specifieke sollicitatievragen voor ICT’ers kunt vinden?

Sollicitatiegesprek tips

Start zelf het gesprek – We noemden het al in het begin van dit artikel: stel je gesprekspartner direct op zijn of haar gemak. Om iemand op zijn gemak te stellen, is het prettig als je zelf begint met praten. Aan de andere kant van de tafel is er dan ruimte om te acclimatiseren, de situatie te analyseren, en op adem te komen. Begin bijvoorbeeld met een korte schets van het bedrijf en jouw rol. Geef daarna het woord over. Vraag bijvoorbeeld naar de studiekeuze en de loopbaan die erop gevolgd heeft. 

Vraag altijd dóór – Meestal zijn de eerste antwoorden die je krijgt op je sollicitatievragen nogal oppervlakkig. Door er een vervolgvraag op te stellen, krijg je meestal een diepgaander antwoord. Bijvoorbeeld: Waarom? Wat heb je toen gedaan? Wat vond je daarvan? Hoe ging je daar mee om? Etc.

Kies de juiste gesprekspartner. – Bedenk met wie je een kandidaat het beste kan laten praten. Welke type persoon heb je nodig in je team en wat voor type zou hier het beste een gesprek mee kunnen voeren? Maar ook: wie kan bijvoorbeeld kennis en persoonlijkheid goed toetsen, met wie gaat iemand straks veel samenwerken en wie kan de teamsamenstelling goed beoordelen.

Voorbeelden van originele sollicitatiegesprek vragen

Natuurlijk zijn er ook heel creatieve sollicitatievragen die je als leidinggevende kunt stellen. Originele sollicitatievragen worden vaak gesteld door grotere werkgevers als Heineken en Google. Je kunt er namelijk veel mee te weten komen. Hoe stel je je in een bepaalde situatie op? Hoe los je iets op? Hoe snel kun je schakelen? Heb je gevoel voor humor? Kijk maar eens naar deze lijst:

  1. Uit hoeveel calorieën denk jij dat het assortiment van een groentewinkel bestaat?

Deze sollicitatiegesprek vraag is gesteld tijdens een sollicitatiegesprek bij Google.

  1. Er wordt je gevraagd om een Boeing 747 vol jelly beans uit te laden. Hoe zou je dat aanpakken?

Eén van de sollicitatiegesprekvragen bij Bose.

  1. Wie zou er in een gevecht winnen, Spiderman of Batman?

Door werkgever gevraagd tijdens sollicitatiegesprek bij Stanford University.

  1. Wat zou jij doen als je de enige overlevende was van een vliegtuigongeluk?

Eén van de sollicitatievragen bij Airbnb.

  1. Welk liedje past het best bij je werkethiek?

Gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek bij Dell.

  1. Stel: Je krijgt 1 miljoen dollar om je beste idee te lanceren. Welk idee zou dat zijn?

Een van de vragen tijdens een sollicitatiegesprek bij Amazon.

  1. Kun je 3 Nobelprijswinnaars noemen?

Door werkgever gevraagd tijdens een gesprek bij BenefitsCONNECT.

  1. Hoe zouden mensen communiceren in een perfecte wereld?

Gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek bij Novell.

  1. Stel: je hebt 3 dozen. In één doos zitten appels, in de andere doos zitten sinaasappels en in de derde doos zitten zowel appels als sinaasappels. De dozen zijn niet goed gelabeld. Je kunt aan de labels niet de juiste inhoud ontlenen. Je mag slechts één doos openen en één stuk fruit uit de doos halen om erachter te komen wat de inhoud is van elke doos. Hoe pak je dat aan?

Gevraagd bij Apple.

  1. Heb je weleens een pen gestolen van je werk?

Gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek bij Jiffy Software.

  1. Je kijkt naar de klok en ziet dat het 10 voor 12 is. Hoe zou je de hoek van de twee wijzers berekenen?

Eén van de sollicitatievragen bij Bank of Amerika.

  1. Hoe weeg je een olifant zonder weegschaal?

Sollicitatievraag bij IBM.

  1. Waarom is de aarde rond?

Gesteld tijdens een sollicitatie bij Twitter.

Meer tips?

Wil je meer weten over het werven van personeel voor je vacatures, secundaire arbeidsvoorwaarden, vacatures opstellen, vragen sollicitatiegesprek voor werkgevers of Employer Branding? Lees verder, plaats je vacature bij &Work of neem contact met onze consultants op!

Tags: , ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen